Haarscherpe beelden in het donker
Donald Buijtendorp heeft afgelopen maand een review gegeven over de warmtebeeldspotter Leica Calonex in het vakmagazine de Jager. “De Calonox ligt lekker in de hand, en laat zich makkelijk op gevoel bedienen. Mooi verpakte super techniek”. Het gehele onderstaande artikel hebben wij opgenomen op deze pagina.
Warmtebeeldspotter Leica Calonox
Vroeger had je voor de jacht op zwart- en roodwild niet meer nodig dan een ingeschoten geweer en een lichtsterke verrekijker en dito richtkijker. Dat is nu wel anders. Je hebt een rugzak vol: een warmtebeeldkijker, een powerbank voor als je batterij het begeeft, een restlicht- of warmtebeeld (voorzet)kijker. En dan nog gehoorbescherming, afstandmeter, snoertjes en misschien nog meer.
In de jachtpraktijk getest door Donald Buijtendorp
Hier willen wij het over de warmtebeeldkijker hebben, in dit geval de nieuwe Leica Calonox View. De Calonox heeft drie beddenknoppen. De voorste is de aan/uit en stand by-knop, waarmee je tevens kunt navigeren. De middelste is voor het zichtbaar maken van de instellings-displays en bevestiging van je keuzes. De derde knop in lijn is voor navigatie en bediening van de fotocamera en de video. Je moet er een beetje handigheid in krijgen. Het is alsof je een trompet vasthoudt en de ventielen bedient. De knoppen zouden iets groter mogen: met handschoenen aan is de bediening moeilijk.
Details
Van de displays gebruik je hoofdzakelijk het eerste scherm dat met een druk op de middelste knop oplicht. Vervolgens maak je je keuze voor helderheid, contrast en detectivekleur (wit, rood, zwart en kleur). Vanaf de hoogzit zie ik ver weg iets rood oplichten. Het beeld is helder en scherp genoeg om een geit met twee kalveren te ontwaren. Ze komen dichterbij. Van rode detectie schakel ik om naar wit. Wat een mooi beeld. Details in de vacht van het ree zie je gewoon. De sensor van de Calonox, 640×512 pixels, is tegenwoordig voor warmtebeeldspotters niet uitzonderlijk. Hoe komt het dat Leica meer uit de sensor weet te toveren dan menig concurrent? Dat heeft ongetwijfeld met de lensdoorsnede van 42 mm te maken en het feit dat de lenzen van Leica tot de beste ter wereld behoren. Maar er is meer: contrast, kleur en helderheid worden ook nog eens positief beïnvloed door LIO, het beeldverwerkingssysteem dat Leica al decennialang toepast in zijn camera’s. Nu dus ook in de Calonox View, met als resultaat contrastrijke beelden van een ongekende helderheid.
Aanspreken
Daarnaast is er de ‘Ultra Clear Modus’. Stel hem in bij slecht weer en er openbaart zich een wereld van verschil. Het verschil tussen wel of niet kunnen aanspreken, bijvoorbeeld een zogende bange kunnen onderscheiden van een overloper. En geen hert van een hinde. Dat laatste is niet evident voor een warmtebeeldkijker. De meeste detecteren een gewicht alleen als het in de bast is, maar de Calonox laat ook na het vegen het gewei zien. Wat kan de Calonox View nog meer naast de warmtebeelddetectie en scherpe weergave daarvan? Foto’s maken, video opnemen, kompasrichting weergeven, GPS-coördinaten weergeven, en op afstand bedienbaar via de app. Ten slot ligt de Calonox lekker in de hand, en laat zich makkelijk op gevoel bedienen. Mooi verpakte super techniek.