Elke dag Dierendag - Praktijk Centrum Jacht en Fauna

Blogs

Lees hier onze laatste blogs

Elke dag Dierendag

Begin oktober is iedereen weer even begaan met het lot van dieren. Dierenwinkels kunnen de kluiven voor honden niet aanslepen. 4 oktober, de nationale verwendag voor dieren. Minister Carola Schouten komt met een set maatregelen om het welzijn van dieren te verbeteren. Dat je dierenbeulen zwaarder gaat straffen, prima zaak. Dat je de idiote diertransporten door Europa drastisch wil verminderen, uitstekend. Had allang moeten gebeuren. Te gek voor woorden dat varkens in Nederland opgroeien om daarna op transport gesteld te worden naar Italiƫ om als Parmaham weer terug te komen. Consumentistische onzin, dat is het. Niemand wordt er beter van en het dier al helemaal niet.

Bij het populatiebeheer en jacht op wilde dieren is het al niet anders. Over het algemeen gaat het met het welzijn van wilde dieren prima in Nederland. Op excessen in Oostvaarders Plassen (OVP) en de Amsterdamse Waterleidingduinen na dan. Honger is geen pretje. Zonder eten ga je namelijk dood. Gelukkig is de beslissing genomen in de OVP om er 1000 herten uit te halen opdat wat overblijft een goede kans heeft een strenge winter te overleven. Een uitstekende bijdrage aan het welzijn van wilde dieren. Helemaal goed is ook dat de provincie opdracht geeft de geschoten herten het voedselcircuit in te brengen. Goed voedsel gooi je niet weg. Vriend en vijand is het daar wel mee eens.

Ik hoop oprecht dat na de operatie de stand drastisch terug te brengen het besef komt dat je de herten in de OVP jaar in jaar uit moet beheren. Ook na de operatie zul je elk jaar een gedeelte van de stand moeten schieten. De stand moet niet groter worden. Eliminatie van de aanwas (in aantallen of percentage) blijft nodig. Goede regelgeving is daar voor nodig. Ontheffingen zullen hufterproof moeten zijn. Het constante recht op bezwaar maken bij provinciale beslissingen is weliswaar een democratisch recht, maar dient de dieren meestal niet. De verhouding tussen voedselaanbod en aantallen dieren is de crux. De goede verhouding is een duurzaam beheer. Laat ook vriend en vijand daar aan meewerken. Het welzijn van dieren, daar gaat het om. Niet alleen op 4 oktober, maar het hele jaar door. Elke dag dierendag! Tot volgend jaar.

Donald Buijtendorp

Schrijf een reactie op dit bericht