Donald geeft het startschot met zijn blog
Bij een nieuwe website hoort natuurlijk ook een pagina, waarop we je via blogs meer vertellen over PC Jacht & Fauna aan de hand van bestaande en actuele thema’s, maar vooral ook onze kennis en ervaringen delen. Daarom geeft Donald Buijtendorp het startschot met onderstaand blog.
Jagen is geen sport. Het is wel een vrijetijdsbesteding. Jagen is geen verplichting. Jagen is vrijwilligerswerk. Jagen is verantwoord omgaan met de natuur, zorgen dat er morgen en overmorgen ook nog wild rondloopt in Nederland. Jagen doe je niet voor de lol, je beleeft er wel plezier aan. Simpel, omdat het voldoening geeft. De huidige wetgeving vraagt de jager, geeft zelf opdracht, zich in te zetten voor het behoud van wild en de bestrijding en voorkoming van schade die veroorzaakt wordt door wild. Dieren doen namelijk ook dingen die wij niet zo leuk vinden. Er moet soms worden ingegrepen om ‘uit de hand lopen’ een halt toe te roepen.
Een asielzoeker geven wij een inburgeringscursus. Immers, de nieuwe burger wil en moet weten hoe het reilt en zeilt in Nederland. Hoe is ons gedrag, hoe is onze leefwijze? Bij een wild dier zullen we het patroon moeten omkeren. Wij moeten hun gedrag en leefwijze leren kennen. Alleen zo kunnen we integreren en op een prettige manier samenleven.
Kennis van het dier
In mijn boek ‘Samenleven met wilde zwijnen’ schreef ik dat het omgaan met wilde zwijnen een stuk makkelijker gaat wanneer je kennis van dat dier toeneemt. Je weet hoe hij zich gedraagt, je kent zijn leefwijze. Je bent dan niet ook verbaasd over de gevolgen van zijn gedrag en leefwijze. En je weet hoe de aanpak is om ellende met het dier te voorkomen. Kennis daar gaat het om. Je wilt het weten, je moet het weten.
In de praktijk
De jachtcursus van de Jagersvereniging is een prima start. Die moet je hebben. Veel theorie en de basis van schietvaardigheid. Hoe maak je wild schoon? Dat staat niet in het cursusboek. Hoe werkt fiepen en het uitzetten van een lokstal voor ganzen? Je mag hopen dat een ‘oude’ jager, je mentor, het je leert. Vroeger was dat je vader of je opa. Maar opa’s zijn op. Je zult nu te rade moeten gaan bij ervaringsdeskundigen, mannen en vrouwen, die het misschien nog wel van hun opa hebben geleerd. Die weten hoe de hazen lopen, hoe je een drift uitzet, de ideale lokstal neerzet voor de kraaienjacht en hoe je je schietvaardigheid het beste op pijl kunt brengen.
Serieuze bezigheid
Praktijkervaring en vaardigheid daar kun je niet zonder in de jacht. Je moet handelen. Voor schadebestrijding moet je effectief bezig zijn. Een beetje prutsen. Nou, nee! Jagen is een serieuze bezigheid, je bent een van de weinigen (zoveel jagers zijn het er nu ook weer niet), je draagt verantwoordelijkheid voor het dier. Je doet dingen die controversieel zijn. Je gaat met een geweer om. De maatschappij stelt daar eisen aan. Die wil weten wat je doet en dat je dat ook goed doet. We eisen van een politieagent dat hij getraind is, een piloot is verplicht zijn vliegvaardigheid op peil te houden en een financial planner dient tweejaarlijks een pittig examen af te leggen. Niet onlogisch dat de nieuwe wet Natuurbescherming, die straks opgaat in de omgevingswet, de jager verplicht een aantal zaken voor elkaar te hebben. De vrijblijvendheid in de jacht is er af. Prima, zo moet het ook zijn.
Praktijkkennis
Gelukkig vinden de jagers dat zelf ook. De beginnende jager, die net zijn examen heeft gehaald en zijn eerste jachtakte heeft, staat daar met een hagel en kogelgeweer in de hand. En nu? Waar haal ik nu de kennis vandaan, de praktijkkennis bedoel ik hier. Wie leert mij het ‘vak’? Ook ik wil een goed geweer zijn. Als ik een ree schiet, moet ik hem zelf ontweiden. Dat staat in de cursus. Hoe doe ik dat? Een aangeschoten gans de nek omdraaien? Hoe? Ik wil leren, ik wil de kennis, waar kan ik heen? Het ervaren team van Praktijk Centrum voor Jacht & Fauna staat voor je klaar!