Praktijk Centrum Jacht & Fauna - Ons aanbod

Ons aanbod

Trainingen

Klik op een training voor meer informatie of om in te schrijven.

Je begint te schieten met een (groot kaliber) kogelgeweer of je schiet slechts één of een paar keer per jaar. Je leert in de jachtopleiding hoe je veilig een viertal schoten binnen een cirkel van 15 cm geplaatst krijgt op een afstand van 100 meter. De praktijk is anders, weerbarstig soms. Een ree op 100 meter is voor veel Nederlandse jagers wel praktijk, maar hoe schiet je nou trefzeker vanaf een hoogzit, of onderweg naar de hoogzit m.b.v. een bersstok? Hoe houd je de ‘bokkenkoorts’ onder controle? Hoe verbeter je de schietvaardigheid en de kennis daarover in de praktijk? Trainen! Een goede training geeft je voorsprong. Trainen is ervaring opdoen.

Na ’Het Begin’, de eerste schiettraining grofwild en/of de jachtopleiding kun je je wellicht prima redden bij een enkel schot, in alle rust en vanaf een goede stabiele positie. Met meer kennis en extra schietvaardigheid ben je beter voorbereid op andere en onverwachte situaties. In de praktijk staat een reebok anders dan de schijf op de schietbaan. Daarnaast helpt training in het verbeteren van je zelfvertrouwen en je schietvaardigheid. Daarmee verleg je grenzen! Denk aan het moeilijke vrijhandig schieten en het snel plaatsen van een vangschot. We noemen het benutten van de kans om samen met het kalf ook het moederdier te schieten. Of een tweede big op de voerplaats of een koppel ganzen bij de schadebestrijding. Verbeter jezelf met extra schietvaardigheid. Leerzaam!

In Nederland komt de bewegingsjacht (drukjacht) met kogelgeweren nauwelijks voor. Nog wel, maar schadeproblemen met wilde zwijnen in de oostelijke en zuidelijke grensprovincies dwingen de overheid om de maatregel bewegingsjacht in te zetten. In het buitenland wordt deze jachtvorm al veel toegepast. Ervaring opdoen in Nederland is moeilijk. Maar hoe ga je nu goed voorbereid naar je eerste drukjacht?

Kosten voor deze training
€ 265,-

Eerst volgende training(en):

  • 4 en 5 oktober 2019, in Elspeet/Harderwijk
  • 11 en 12 oktober 2019, in Elspeet/Harderwijk
  • Open inschrijving / wachtlijst

Waarom zou je op doelen op (meer dan) 300 meter leren schieten? Dat doe je toch niet, dat komt toch niet voor in Nederland? Echter, moderne kogelgeweren en optiek lenen zich er wel voor, zo is te lezen in alle publicaties van de wapen- en optiekfabrikanten. Ook in de jachtpraktijk komt het steeds vaker voor dat je op grotere afstanden kunt en misschien wel moet schieten. Wat is op die afstanden aan de orde, waar moet je rekening mee houden?

Kosten voor deze training
€ 1.580,-

Eerst volgende training(en):

  • Open inschrijving / wachtlijst

We noemen dit de ultieme training om een jacht-scherpschutter te worden. Natuurlijk gaat het om de toepassing van de juiste technieken. Die beheers je van eerdere trainingen en ervaringen. Het gaat om inzicht, afstand inschatten en juist meten, de vaardigheid om je eigen geweer hierop aan te passen en in te stellen. Na eerst een dag upgraden van je vaardigheden word je naar een bijzonder en ruw terrein gebracht waar vele jachtdoelen zijn opgesteld. De afstanden variëren van 100 tot ca. 500 meter. Je loopt een intensief parcours. Je maakt zelf de keuze hoe je schiet, liggend, vrijhandig of met een bersstok. Je meet wind, je corrigeert zelf je richtkijker. Je bent in de weerbarstige praktijk, alleen de doelen zijn van staal.

Kosten voor deze training
€ 1.630,-

Eerst volgende training(en):

  • Open inschrijving / wachtlijst

Dit is een training hagelschieten in gesimuleerde jachtsituaties en jachtpraktijkzaken.

Bijna iedere jager ervaart dat hagelschieten in de praktijk verschilt met het baanparcours van de jachtopleiding of het jaarlijkse rondje kleiduivenschieten. Maar hoe word je nou die uitstekende hagelschutter, dat goede geweer zoals het heet? Hoe schiet je die hazen, konijnen en vossen vanuit verschillende posities in het veld? Ervaring opdoen is één, maar waar doe je dat en bij wie? De Training Jachtvaardigheid Kleinwild van Praktijk Centrum Jacht & Fauna is de snelle weg, de goede weg. Je wordt beter, je leert meteen ‘hoe de hazen lopen’, de vos uit zijn bouw springt en hoe je je gedraagt en positioneert tijdens de verschillende jachtvormen.

Kosten voor deze training
€ 220,-

Eerst volgende training(en):

  • Open inschrijving / wachtlijst

Hoe behandel je het wild na het doden? Wat is belangrijk, wat moet en hoe doe je het dan wel? Wie leert je een ree te ontweiden? Hoe werkt dat nieuwe ‘ringeln’ nu? Hoe werk je snel en hygiënisch? Hoe draag je bij aan de voedselveiligheid? De snelste en beste weg is dat de jager zich inschrijft voor de Workshop Grofwild ‘Verwerking’. Je gaat dan een dag het ‘leerproces’ in bij de zelfslachtende Slagerij ter Weele. Zelf doen is de beste leerschool.

Kosten voor deze training
€ 165,-

Eerst volgende training(en):

  • Open inschrijving / wachtlijst

Wild is eerlijk, duurzaam. Wild is heerlijk. Het is ‘free range’ hoogwaardig vlees dat meer aandacht verdient. Hierdoor kun je als kok, hobbykok of wildliefhebber hoge ogen scoren bij je gasten en vrienden. Grofwild als herten, reeën en wilde zwijnen wordt anders benaderd in de keuken dan kleinwild. In deze workshop leer je met een grofwildsoort de basis voor een goede bereiding. Je gaat zelf aan de slag, je maakt je eigen eten klaar. Eerst wordt een ree, hert of wild zwijn uit zijn ‘jas’ gehaald. Je helpt daarbij. Met elkaar snij je het dier in technische delen uit elkaar. Nu leer je meteen welk stuk van het dier gebruikt wordt voor stoofpotten en welk deel voor de biefstuk.

Kosten voor deze training
€ 165,-

Eerst volgende training(en):

  • Open inschrijving / wachtlijst

Hoe behandel je het kleinwild na het doden? Wat is belangrijk, wat moet en hoe doe je het dan wel? Een haas zijn ‘jas’ uittrekken? Een eend uithalen?  Een workshop georganiseerd door Praktijk Centrum Jacht & Fauna i.s.m. Pieter van Meel Wild & Gevogelte in Amsterdam is de oplossing. Daar leer je het. Boeiend, leerzaam. Je vergeet het nooit meer.

Kosten voor deze training
€ 165,-

Eerst volgende training(en):

  • Open inschrijving / wachtlijst

Een haas marineren in de rode wijn en dan in zijn geheel braden kan heel lekker zijn. Maar een rosé gebraden hazenrug of op Catalaanse wijze gegaarde konijnenbout ontvangt soms meer complimenten. De gerookte duivenborst en fazant laten zich goed gebruiken voor een subliem voorgerecht. Wild gebruik je helemaal, je gooit niets weg. Het karkas van de duif verwerk je tot een heerlijke, krachtige duivensoep. Er is zoveel mogelijk met duurzaam en eerlijk kleinwild, meer dan je denkt.

Kosten voor deze training
€ 165,-

Eerst volgende training(en):

  • Open inschrijving / wachtlijst