Praktijk Centrum Jacht & Fauna - Grofwild verwerking

Cursus Grofwildverwerking

Ontweiden, keuren, villen en verwerken van grofwild.

Hoe schiet en waar raak je grofwild? Hoe behandel je het wild na het doden? Hygiënisch ontweiden, inspectie en controle, koelen en verwerken. En hoe draag je bij aan de voedselveiligheid? Je kent het uit de leerboeken, maar hoe leer je het in de praktijk? Van een jager en zeker van een Gekwalificeerd Persoon (GP) mag je verwachten dat hij in de praktijk ook kan ontweiden en controleren. En indien je zelf wilt verwerken, hoe doe je dat?

In de praktijk leren van ervaren collega-jagers is de mooiste leerweg. De snelste en wellicht beste weg is een cursus waar de praktijk gesimuleerd en toegepast wordt. Niet toekijken, maar zelf schieten en snijden!

In deze cursus ga je een dag het ‘leerproces’ in bij de zelfslachtende Slager ter Weele in Oene. Nogmaals zelf doen is de beste leerschool. Een dagdeel een ree of varken uitsnijden, ontvliezen, in technische delen portioneren en verpakken. Per twee personen leveren wij een ree of klein wild zwijn. Het vlees mag je mee naar huis nemen.

Het andere dagdeel is ingericht voor het ontweiden, villen, ‘ringeln’ van schapen, geiten en varkens. Deze dieren hebben een vergelijkbare anatomie met grofwild. Tevens worden de organen gekeurd zoals dit door een Gekwalificeerd Persoon in het veld ook dient te gebeuren. Deze cursus is een belangrijke schakel tussen de theorie en jachtpraktijk!

Wat leer je in deze training?

  • Ontweiden, inclusief ‘ringeln’
  • Controleren op bijzonderheden in het kader van voedselveiligheid
  • Villen, uitsnijden, ontvliezen, portioneren en verpakken

 

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor alle jagers en in het bijzonder de Gekwalificeerd Persoon. Deze workshop is ook erg interessant voor koks en hobbykoks.

Duur van de training

1 dag.

Dagprogramma

  • Ontvangst en inleiding
  • Theorie betreffende wildverwerking
  • Uitsnijden, ontvliezen, portioneren en verpakken
  • Lunch
  • Villen, ontweiden (incl. ‘ringeln’) en keuren van organen o.l.v. de slagers

Overige informatie

Voorkennis/opleiding Geen of cursus Wildhygiëne (GP). Enige affiniteit met wild of vleesverwerking is gewenst maar geen eis.
Studiemateriaal Hand-out Grofwildverwerking.
Inclusief Lunch en borrel na afloop. Gebruik van alle materialen.
Resultaat Verklaring van Deelname.
Herkansing N.v.t.
Mogelijke vervolg- trainingen Cursus Kleinwildbereiding.
Overzicht trainingen en workshops Klik hier voor een compleet overzicht.
Cursus kosten € 195,-