Praktijk Centrum Jacht & Fauna - Grofwild verwerking

Cursus Grofwildverwerking

Ontweiden, keuren, villen en verwerken van grofwild.

Hoe behandel je het wild na het doden? Hygiënisch ontweiden, inspectie en controle, koelen en verwerken. En hoe draag je bij aan de voedselveiligheid? Je kent het uit de leerboeken, maar hoe leer je het in de praktijk? Van een jager en zeker van een Gewalificeerd Persoon (GP) mag je verwachten dat hij in de praktijk ook kan ontweiden, controleren en verwerken. In de praktijk leren van ervaren collega-jagers is de mooitste leerweg. De snelste en wellicht beste weg is een cursus waar de praktijk gesimuleerd en toegepast wordt. Niet toekijken, maar zelf snijden! In deze workshop ga je een dag het ‘leerproces’in bij de zelfslachtende Slager ter Weele in Oene. Nogmaals zelf doen is de beste leerschool. Een dagdeel een ree of varken uitsnijden, ontvliezen, in technische delen portioneren en verpakken. Per twee man leveren wij een ree of wildzwijn. Het uitgesneden dier ma je mee naar huis nemen. Het andere dagdeel is ingericht voor het ontweiden, villen, ‘ringeln’van shcape nen geiden. Deze dieren hebben een vergelijkbare anatomie met reeén, herten, damherten en wilde zwijnen. Tevens worden de organen gekeurd door een Gekwalificeerd Persoon zoals dat in het veld ook dient te gebeuren. Deze workshop is een belangrijke shcakel tussen de theorie en jachtpraktijk!

Wat leer je in deze training?

  • Ontweiden, inclusief ‘ringeln’
  • Controleren op bijzonderheden in het kader van voedselveiligheid
  • Villen, uitsnijden, ontvliezen, portioneren en verpakken

 

Doelgroep

Deze training is bedoeld voor alle jagers en in het bijzonder de Gekwalificeerd Persoon. Deze workshop is ook erg interessant voor koks en hobbykoks.

Duur van de training

1 dag.

Dagprogramma

  • Ontvangst en inleiding
  • Theorie betreffende wildverwerking
  • Uitsnijden, ontvliezen, portioneren en verpakken
  • Lunch
  • Villen, ontweiden (incl. ‘ringeln’) en keuren van organen o.l.v. de slagers

Overige informatie

Voorkennis/opleiding Geen of cursus Wildhygiëne (GP). Enige affiniteit met wild of vleesverwerking is gewenst maar geen eis.
Studiemateriaal Hand-out Grofwildverwerking.
Inclusief Lunch en borrel na afloop. Gebruik van alle materialen.
Resultaat Verklaring van Deelname.
Herkansing N.v.t.
Mogelijke vervolg- trainingen Cursus Kleinwildbereiding.
Overzicht trainingen en workshops Klik hier voor een compleet overzicht.
Cursus kosten € 195,-